NYHETER PÅ LOKALMARKNADEN

MÅNADENS LOKAL – IZAKAYA MOSHI, NYTÄNKANDE & KREATIVA

Månadens lokal, Izakaya Moshi på Barnarpsgatan 16

I denna intervjun träffar jag (Malin), Tom Jallow, som i somras slog upp portarna till månadens lokal, Izakaya Moshi. Izakaya är alltså en restaurang med influenser från Asien, främst från Japan och Korea där det är Tom som sätter sin egen prägel på maten. De serverar inte typisk asiatisk mat utan tar insperation av den och sätter sin egen touch. I oktober 2017 öppnade även Izakaya Station, en liten bar, som de själva kallar bakfickan belägen på Västgötagatan 11. Där de serverar öl, Japansk junkfood och snacks.

När jag kommer till restaurangen blir jag välkomnad av Tom och blir tagen av den fantastiska inredningen som Izakaya Moshi har. Mörka dova färger med knallröda inslag och inredningsdetaljerna som gör att det känns varmt, välkomnande och modernt. Här har man noga valt ut färger, materialval och design. Innan vi börjar med frågorna sätter vi oss ner och dricker varsin kopp kaffe.

Intervju med Tom

Berätta lite kort om företaget, hur ser du att verksamheten har förändrats sedan starten?

-Det hela började när Daniel Djurvall och Sandra Bertilsson (delägare till Izakaya Moshi i Jönköping) träffades under tiden Daniel drev en sushirestaurang i Växjö och sedan 5 år tillbaka driver de tillsammans Izakaya Moshi i Växjö. Jag och Daniel har haft kontakt sedan innan och förde samtal om att etablera Izakaya även i Jönköping och i juli i år slog portarna upp i Johans Cafés gamla lokal.

Var det självklart att ni skulle ta över Johans café gamla lokaler eller hade ni fler alternativ?

-Ja det var självklart att vi ville in här. Sandra och Daniel hade haft koll på denna lokal sedan tidigare. Sen när den blev ledig var det inga tvivel på att restaurangen skulle in här.

Det har ju skett en totalförvandling av lokalen, hur gick arbetet till?

-Från början trodde vi att det räckte med att fixa till ytskikten. Men när vi väl började riva så visade det sig vara värre än vad vi trott. I och med att byggnaden är så gammal så finns det inga ritningar att titta på innan vi började med renoveringen, så vi fick en hel del extra jobb. Vi fick byta bjälklaget, blåsa ut allt och det slutade med att vi rivit ut och slängt 80 ton skräp.

izakaya moshi i Jönköping, Bild till månadens lokal
izakayamoshijkpg-10-1

Hur lokalens utformning påverkar besökare

Vilken känsla vill ni att era kunder och medarbetare ska få när de besöker er? Utifrån lokalen?

-Första intrycket är alltid viktigt. Vi vill att man ska känna sig sedd här, få en upplevelse, bra service och känna sig avslappnad. Man ska få en bra kväll helt enkelt och såklart vilja komma tillbaka till oss.

Köket är här en central del av restaurangen och man kan som gäst se er laga maten, hur gick tankarna kring det?

-Vi ville ha ett öppet kök där man kan sitta runt och äta. Det ska kännas levande och ärligt, som om man kom hem till oss. Har man några synpunkter på maten så ska man kunna säga det direkt. Det blir en personlig och trygg känsla.

Vad är det bästa med Izakaya Moshi? Det som driver dig och får dig att vilja gå till jobbet på morgonen?

-Det här är helt nytt för mig med just denna restaurangen. Här har jag fria händer och får göra allt på mitt sätt. Jag har också det bästa teamet som gör allt detta möjligt.

Vad har du för tankar och mål framåt med restaurangen?

-Att restaurangen ska få finnas kvar här, att den ska vara lönsam. Med det vill jag också att Izakaya ska vara dynamisk, utvecklas och jobba hållbart.

Till sist, vilken är din favoriträtt och dryck från menyn?

-Min favorit är Nudlar på råbiff med stekt shitake, riven torkad shitaki, friterad lök och äggula och till det dricker jag kallt vitt vin från Österrike.

izakayamoshijkpg-13

Tom Jallow
Ålder: 38
Titel: Krögare/kökschef
Drivkraft: Utvecklas och bli bäst på det jag gör
Familj: 2 barn och fru
Intressen: Mat, musik, design & konst

För mer information om Jönköpings lokalutbud, klicka här.

fredag 23 februari 2018
Gustav